keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Kippis!


Reilu neljä vuotta sitten asuessani/reissatessani Afrikassa ihailin Kapkaupungissa tällaisia Savanna-pulloista tehtyjä laseja. Siideri oli Afrikassa harvinaista herkkua ja silloin, kun sitä sai, se oli yleensa Savannaa. Vuotta myöhemmin Lontoossa fiilistelin Afrikkaa Savannaa juoden ja keksin, että voisin itsekin kokeilla lasin tekemistä. Pyysin tarjoilijalta pulloa mukaan ja kuullessaan suunnitelmastani, hän toi minulle viisi (toki tyhjää) pulloa lisää. "Ai, olet joku taiteilija? Otahan tästä, niin saat koko sarjan." "Öööh, no kiitti!" Roudasin pullot Suomeen ja nyt vihdoin sain aikaan kokeilla lasien valmistusta. Onnistumisprosentti oli 67. Ihan jees!

Jos joku muukin haluaa ryhtyä lasitehtailijaksi, niin näin se tapahtuu:

1. Rakennetaan mahtava pulloleikkuri asioista, joita löytyy isän verstaalta. (Ihan huippua, että se on säilyttänyt tuollaisia työtuolin pyöriäkin!!) Musta on kiva rakennella juttuja roinasta, mutta halutessaan voi ostaa rautakaupasta tarpeet siistimpään ja hienompaan leikkuriin tai tilata valmiin leikkurin netistä. Rohkea tietysti vetelee viirun vapaalla kädellä.



2. Pyöräytetään pullo ympäri lasiveistä vasten rullien päällä



3. Kuumennetaan ja jäähdytetään lasia varovasti vuorotellen kiehuvalla ja kylmällä vedellä, kunnes kaulaosa klopsahtaa irti. Tai jos huonosti käy, koko pullo räsähtää käsiin. Siksi hanskat.



4. Hiotaan reuna sileäksi



5. Testataan toimivuus. :D


Ps. Nykyään Savannaa saa Suomestakin, mutta onhan näissä maailmalta tuoduissa nyt ihan eri fiilis!!

5 kommenttia: